lunes, 14 de diciembre de 2009

UN CONTE DES DE DINS







Inauguració exposició, dimecres 16 de desembre de 2009, a les 19,30 hores
La Nau, Centre Cultural de la Universitat de València
Sala Oberta
Carrer Universitat, 2. València


Fa un any ja que apareixia al panorama editorial valencià un projecte que, per les seues característiques, el qualificàvem de “novedós” i la mateixa Universitat de València acollia la seua presentació en societat. El grup de creatius Espirelius esdevenia editorial amb la publicació de l’obra de Manu Folch i Julio Blasco, Sofía o el pendolaje, i començava la seua trajectòria amb un llibret d’uns trets molt particulars i que quasi es troba en el límit del llibre-objecte d’art que existeix de fa temps, però que és rar de trobar-lo als mercats, immersos com estem en l’allau de productes fruit de la globalització i del màrqueting de les grans empreses, que deixen molt poc d’espai per a iniciatives més modestes, més locals i de vegades molt més millors.
Espirelius editorial irrompia així en el panorama editorial valencià i jugava una carta de risc i de gust: aquella espècie de conte metafòric pretén transmetre valors i s’empara sota l’aixopluc d’un món de pirates i personatges del segle XVI. El text, que conjuga una tendència minimalista amb una certa voluntat didàctica és, alhora, un “pretext” per a la tasca creativa de les il·lustracions, que ocupen tot l’espai de les pàgines del llibre i que són, amb diferència, l’element que s’encarrega, d’entrada, d’atraure un hipotètic lector. Ideades i dirigides per Espirelius, aquelles il·lustracions es poden veure ara amb les tres dimensions amb què varen nàixer: són exposades en companyia dels materials més o menys de “reciclatge” —paper de periòdic, cartons, teles, fustes, etc.— amb què es crearen, i mostren l’aventura d’aconseguir efectes plàstics i escenogràfics a partir d’elements sorprenents però efectistes i efectius. També, el dibuix dels personatges actors principals, òbviament, destaca, per la seua simplicitat i pel contrast que aporten, com un element més artístic.
Aquell projecte editorial, plasmat en una sèrie de diorames i en el resultat final que és el llibre, encapçalat per Alicia Arcís i Germán Segura, partint d’aquells pressupòsits del treball ben fet i el bon gust, ha ancorat als millors ports que podia arribar: l’Associació Provincial Valenciana d’Industrials d’Arts Gràfiques li concedia el seu premi al disseny; rebia, també, una menció en els prestigiosos Premis Anuaria; i, finalment, la Generalitat Valenciana li atorgava aquest mateix any el guardó al millor llibre editat en castellà l’any 2008. Ara, el projecte i la seua singladura arriben en forma de mostra a La Nau de la Universitat de València, que l’acull sens dubte per la seua singularitat remarcable.
Sofía o el pendolaje és un món de pirates de bon cor, que certament naveguen contra les corrents, com ho fan, també, els personatges del projecte global que és Espirelius, navegant ara en el món editorial valencià. I a la Sala Oberta de La Nau, l’aventura de Sofía es pot contemplar en tota la seua extensió —des dels inicis matèrics a la concreció final— i ens permet, també, formar-ne part: entar en el seu món particular, llegir, dibuixar i, fins i tot, crear la nostra pròpia aventura a partir dels elements que ens aporta Espirelius.
Vicent Josep Escartí


1 comentario:

Blanca Bk dijo...

Ooooh!!! Que preciosidad!
Mi mas sincera enhorabuena...!!! ;D